Kontakty
Kontakty
+420 604 700 836
 
info@vasenakupy.cz
 
 
Prodejna a sklad
 
U Třicátků 166, 687 65 Strání
 
Podpora na chatu
Doprava
Doprava
Doprava zdarma
od 2500 Kč
 
 
Cena dopravy
 
Česká pošta
75 Kč
 
Balíkovna
69 Kč
 
PPL
110 Kč
 
Slovensko
125 Kč
 
Vše o nákupu
Ceny
Česká koruna Euro
 
 
 
 
 
 
Potřebujete poradit?
Neváhejte nás kontaktovat
 
 
+420 604 700 836
 
 
 
chat
145000 kusů
145000 kusů
Odeslaných zásilek
 
 
Doprava zdarma
Doprava zdarma
Při objednávce nad 2500 Kč
 
 
18506
18506
Druhů zboží skladem
 
 
Expedice
Expedice
1 až 4 dny, dle skladovosti
 
 
 

Co možná nevíte o kávě v Čechách

Hlavní stránka
 
Blogy
 
 

Káva v Čechách ... Někde jsem se dočetl, že za prvního Čecha, který měl možnost ochutnat kávu se pokládá šlechtic Kryštof Harant z Polžic a Bezduřic.....

 

Káva v Čechách ... Někde jsem se dočetl, že za prvního Čecha, který měl možnost ochutnat kávu se pokládá šlechtic Kryštof Harant z Polžic a Bezduřic. Tento koncem 16. století podnikl cestu na Blízký východ, kde se setkal se zvykem Arabů popíjet kávu.

Do českých zemí se však dostala o století později. V 17. století se začala káva prodávat v lékarnách jako lék na problémy se zažíváním a první kavárnu v českých zemích patrně otevřel Turek Achmat v Brně v roce 1702. V Praze nabízel Gorgos Hatalah z Damašku kávu nejdříve na ulici a v roce 1714 si otevřel kavárničku v domě U Tří pštrosů. Ta měla takový úspěch, že ještě téhož roku zřídil druhou kovárnu U Zlatého hada. Návštěvy kaváren se v průběhu doby staly výsadou intelektuálů a módní záležitostí.

 

Významnou postavou historie kávy v Čechách byl obchodník Arnošt Dadák, který si roku 1905 otevřel ve Valašském Mezeříčí vlastní pražírnu. Pomalé a pečlivé pražení mu přineslo velký úspěch a jeho podnik na dovoz a zpracování kávy, čaje a koření se stal jedním z největších a nejmodernějších ve střední Evropě.

 

Nadšení a píli podnikatele zastavila náhlá smrt v roce 1939 a dějinné události nedovolily jeho dědicům pokračovat. Období první republiky za zlatou éru kaváren, které učinila přítrž až druhá světová válka a zejména následný nástup komunismu. Válka způsobila nedostatek kávy, a otevřela tak dveře levnějším nahražkám ( melta a cikorka ), za komunismu se patrně v důsledku nedostupnosti financí i technologií rozšířilo pití takzvaného " turka ", tedy zalévání mleté kávy horkou vodou přímo v šálku.

 

Po změně politického režimu v roce 1989 se k nám začala dovážet kvalitní káva z celého světa, jako z Brazílie, Indonésie, Indie, Peru, Hondurasu, Vietnamu, Kolumbie, Etiopie, Mexika a s ní přišly informace o její správné přípravě. Objevily se dosud nepřilíš rozšířené varianty, například instantní nebo bezkofeinová káva, i netradiční způsoby přípravy jako French Press či Vacuum Pot a v poslední době kávové kapsle.

 

Souběžně s netradičními způsoby přípravy se k nám začala dostávat i netradiční a vzácná káva, jako Cibetková káva ,Blue Mountain Jamaica, Costa Rica Tarazzu a další. Začali jsme postupně v Čechách poznávat chuť kávy z kávovníků Arabiky a Robusy, které tvoří asi 98 % světové produkce.

 

Spotřeba kávy v České repuvlice za poslední desetiletí stoupá a dle obchodníků v obchodech a kavárnách v roce 2012 zákazníci utratili zhruba pět miliard korun a každý Čech tak ročně vypil zhruba 400 šálků ze zrnkové kávy což dělá přibližně 2,7 kilogramu na osobu. V roce 2015 to již bylo 3,6 kilogramu kávy na osobu a Česká republika měla 35 místo ve světě ve spotřebě kávy.

Všude jsou studie o vlivu kávy na zdraví a spousty článků, ale spotřeba o něčem svěčí...

Tak jaká káva chutná Vám a jak ji připravujete?

Hrníčky pro zamilované na obrázku najdete v nabídce našeho eShopu ...